Ma valami gyors és egyszerű ebédet csináltam. Történt ugyanis, hogy tegnap útban hazafelé betértünk anyuval a Coopba, és vettünk Coop-os Carbonara spagetti alapot. Nem nagyon vagyok híve az ilyen tasakos kavarom-kavarom Carbonara szószoknak, mert egyszer nagyon megjártam velük. Inkább keresgéltem egy kicsit a neten, és találtam egy igazi olaszos receptet, ami sokkal jobb a bolti poroknál.
De most előbb a bolti porról... Várakozáson felül nagyon jó lett! A tasakra az van írva, hogy tejjel kell készíteni, ami már önmagában is csak jót jelenthet, hiszen a többi ilyennek az utasításában az van írva, hogy vízzel keverjük el. Indításként 15 dkg Coop-os sonkát felkockáztam, és megpirítottam olajon (nem olyan lesz, mintha szalonnát pirítanánk, de ez is ízletes szerintem, és olcsó). Közben feltettem sós vizet forrni, és mikor már felforrt beletettem spagetti tésztát, hadd főjön. Aztán kikevertem a port 2 dl főzőtejszínnel és 1 dl tejjel, ez ráöntöttem a pirított sonkára, kavargatva főztem pár percig, amíg be nem sűrűsödött, sóztam, és végül beleforgattam a szószba a kifőtt tésztát. Kész is volt fél óra alatt. Tényleg nagyon jó lett, ízre is és állagra is :)
És akkor most itt a Carbonara spagetti receptje, ahogy én csinálom:
Az eleje egyezik a fent leírtakkal; 15-20 dkg Coop-os sonkát olajon megpirítok, közben spagetti tésztát főzök ki sós vízben. A 2 dl főzőtejszínt és az 1dl tejet tálba öntöm, hozzáadok 10 dkg reszelt sajtot és 2 felvert tojást, sózom, borsozom. Majd a kifőtt tésztát összekeverem a pirított sonkával (ami alatt még mindig ég a kicsi láng), és ráöntöm a sajtos-tojásos masszát. Pár percig jól összeforgatom, és megvárom, amíg a meleg hatására, a sajt elkezd olvadni, és a massza besűrűsödik. Nekünk ez az adag 2 evésre elég :) Bár ha melegítjük a spagettit, már nem ugyanolyan lesz, mint a készítés napján.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése